1-3 dagars leverans

Fri frakt över 499,-

100% nöjdhetsgaranti

Kundtjänst 9:00-18:00

Få först, betala sen. Utan avgifter.

Yerba mates resa: Från plantage till Matetea.se


I den här artikeln får du veta mer om olika faser av yerba mate-produktionen - allt från fröna som sås fram tills det färdigförpackade mate teet står på online-hyllorna hos Matetea.se.

Vad är yerba mate?

Det är växtarten Ilex Paraguariensis, som vi känner som ”yerba mate”. Plantan växer på fält och plantager i de subtropiska delarna av Sydamerika, främst i Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguray. Plantan har vanligtvis en höjd på 5-6 m (men den kan bli mycket längre) och själva bladen är ca 10 cm långa (se bild). Yerba-växten är en stark antioxidant som innehåller vitaminer (tiamin (B1), B6), mineraler (magnesium, järn, kalium) och koffein.

Yerba mate field

Bild: Yerba mates plantage i Sydamerika

Men hur blir denna fantastiska växt till mate teet som är så älskad av miljontals människor över hela världen och som vi säljer här på Matetea.se?

Vi har beskrivit processen nedan från det att växten planteras i jorden tills det att den kan hittas på Matetea.se, Danmarks ledande Yerba mate-återförsäljare. Odlingsprocessen kan variera från land till land och märke till märke, men vi har tagit vår utgångspunkt från det typiska tillvägagångssättet för Taragui och CBSé, som är bland de ledande yerba mate-märkena i Argentina.

  • Fas 1: "Förskolan"

Här väljs de bästa exemplaren ut och miljontals unga plantor gror under noggrann övervakning av argentinska experter inom yerba mate-producenters trädgårdsodling/plantskolor.

  • Fas 2: Plantering

Efter ca 6 månader sätts de unga yerba mate-plantorna i marken för att växa sig stora och starka. De tas om hand om med stor kärlek för att se till att yerba mate-plantans hälsa och kvalitet är i topp.

  • Fas 3: Skörd

Skörden börjar vanligtvis i april/maj och varar fram till oktober. De individuella växterna skördas vid den perfekta tidpunkten för dem och det ger mate av högsta möjliga kvalitet. Detta är vanligtvis när yerba-plantorna är 4-5 år gamla.

  • Steg 4: Torkning

Yerba mate-bladen utsätts för direkt värme från eld i 20-30 sekunder, vilket förhindrar att den biologiska nedbrytningsprocessen börjar. Detta ser till att den naturliga tannin och gröna färgen som kännetecknas av mate-bladen bevaras. Sedan skickas bladen vidare till nästa steg i torkningsprocessen.

I den andra delen av processen torkas yerba mate-bladen vid 100 graders värme och sedan blir de krossade. Denna torkprocess kan göras på flera sätt. Ett exempel på en metod är ett rullband som utsätts för värme underifrån. Detta tar 3-5 timmar. En annan metod är att göra det med rör som roterar.

  • Fas 5: Åldrande

Den karakteristiska smaken, färgen och aromen hos de olika yerba mate-typerna är ett resultat av åldringsprocessen som kontrolleras noggrant av experter.

  • Fas 6: Malning

Bearbetningen av yerba mate-bladen avslutas vid kvarnen där yerban behandlas på olika sätt beroende på typ, hur den skördats och vid vilken tid på året den har skördats. Bladen skakas, vänds och sorteras. De olika delarna av växten kommer att blandas ihop beroende på märke och variant det handlar om. Vissa varianter innehåller bara bladen av yerba mate växten medan andra varianter också lägger till stjälken från växten samt yerba mate ”dammet” som också är kännetecknet för mate te. Denna process är nödvändig för smaken av den specifika maten.

Ett exempel på en mate te som innehåller endast själva bladen är Canarias som finns HÄR. Resutatet är en riktigt fin mate som är lätt att forma.

CBSé och Taraguis varianter innehåller också yerba mate-stjälken vilket ger en något sötare smak på maten. Se mer HÄR.

  • Fas 7: Förpackning

Sättet som yerba mate förpackas på är viktigt för att bibehålla de väsentliga egenskaper och goda kvaliteter från plantan. De olika märkena har genom årtiondena prövat sig fram till det optimala sättet att förpacka/paketera teet på.

  • Fas 8: Provsmakning

Yerba mate-producenternas experter väljer till sist ut stickprov från produktionen för att säkerställa att smak och kvalitet är helt i topp innan de lämnar varuhuset och skickas ut till Matetea.se.

Detta var en översikt över de 8 primära stegen i yerba mate-produktionen. Tack för att du läste, vi hoppas att du tyckte det var intressant och känner att du vet lite mer om det fantastiska mate-teet :-)

Om du vill läsa mer om Yerba Mates historia, så kan du klicka HÄR.

Om du vill lära dig mer om de fantastiska fördelarna med växten, läs då mer HÄR.