1-3 dagars leverans

Fri frakt över 499,-

100% nöjdhetsgaranti

Kundtjänst 9:00-17:00

Få först, betala sen. Utan avgifter.

Hur gör man den perfekta koppen yerba mate?


Det finns flera sätt att göra yerba mate-te på. Hos Matetea rekommenderar vi att du lagar teet på traditionellt sätt med hjälp av en calabash och en bombilla för att få den autentiska upplevelsen av att dricka mate-te (köp calabash och bombilla här)

Vi har skapat en liten 7-stegsguide till hur teet kan tillagas för att ge dig bästa möjliga upplevelse.

 

7-stegsguide för att göra yerba mate-te

  1. Häll yerba mate-te i en calabash så det är ungefär 1/2 fullt.
  2. Håll handen över toppen och skaka calabashen. Du får den största delen av dammet från teet på handen och du är redo för nästa steg.Sådan laver du yerba mate te, step 2.
  3. Vinkla din calabash så att teet lutar upp mot ena sidan medans det blir plats på den andra sidan.Sådan laver du yerba mate te, step 3.
  4. Häll lite ljummet vatten i sidan där ett hål har skapats för att göra teet till en solid struktur/vägg.
  5. Lägg bombillan på sidan utan teet och skjut den långsamt över i sidan med te så att den bildar en vinkel genom teet.

    Sådan laver du yerba mate te, step 5.
  6. Tillsätt sedan varmt vatten (70-80 grader) i sidan utan te. Kokande vatten kommer att bränna teet och förstöra yerba mate-smaken. Efter en tillagning kan koppen fyllas på om och om igen under hela dagen.Sådan laver du yerba mate te, step 6.
  7. Dela med vänner och familj, enjoy!

När teet är färdiglagat rekommenderar vi att du tar 1-2 sug i sugröret och spottar ut vattnet, eftersom det kan finnas lite grums i de första klunkarna. Den första brygden som görs kommer att vara den mest kraftfulla, varefter teet blir mildare och mildare bryggning för bryggning.

Om man inte gillar den traditionella och autentiska upplevelsen kan man också göra yerba mate med en presskanna, med ca 2-3 msk. till en kanna. Men det kan vara väldigt individuellt hur stark man vill ha sin mate, så det är värt att prova sig fram. Naturligtvis gäller det fortfarande att vattnet inte ska vara varmare än 80 grader eftersom det kommer att ha en negativ effekt på teet.

Vi hoppas att den här lilla guiden hjälper till att göra din upplevelse med yerba mate-te fantastiskt!