FAQ

Har du några frågor?

Se vad andra kunder har frågat oss.

Vi levererar inom 1-3 vardagar.

Ombud (pick-up-point) kostar 49 kr.

Leverans till dörren kostar 89 kr.

GRATIS leverans på alla ordrar över 499 kr.

Hos Matetea har vi 100% nöjdhetsgaranti på vår yerba mate. Det betyder att om du inte är nöjd med produkten så är du välkommen att kontakta oss och därefter kommer vi returnera hela beloppet.

Nöjdhetsgarantin omfattar inte våra verktyg/tillbehör, inklusive kalebass, presskanna, bombilla och termos, om dessa produkter har använts. Du har som kund full returrätt så länge produkterna inte har använts.

Det är GRATIS att returnera ditt köp. Om du mot förmodan vill returnera dina varor så ombeds du kontakta vår kundtjänst på: support@matetea.se, därefter skickar vi en retursedel och återbetalar pengarna så snart vi tagit emot paketet.

Det finns tre olika sätt att tillaga yerba mate på:

Den traditionella metoden: hitta guide här.

I en presskanna; hitta guiden här

Med tetång/tekula; hitta guiden här

Vi rekommenderar att använda 20 g mate per portion. Du kan alltid öka eller minska mängden mate och vatten allt efter hur stark du vill ha din brygd. 

Du kan använda samma portion mate-blad hela dagen (varmt vatten hälls över om och om igen). 

Följer du våra rekommendationer så finns det 17,5 portioner i en påse Matetea yerba mate (350 g)

För våra andra varianter (CBSé, Taragui, Canarias) rekommenderar vi att använda 30 g mate per portion.

Du kan använda samma portion mate-blad en hel dag (varmt vatten hälls över om och om igen). 

Följer du våra rekommendationer så finns det ca 17 portioner i en påse yerba mate (500 g).

När du brygger mate på det traditionella sättet med en kalebass och bombilla kan du använda samma blad flera gånger under dagen (genom att hälla på nytt varmt vatten igen och igen). Styrkan och effekten av teet kommer att minska ju fler gånger du återanvänder samma blad, men du kan lätt få 4-5 koppar mate från samma portion.

Mellan 760-1420 mg per 100g / 152-284 mg per portion (20g). Hur mycket koffein som finns i produkten beror på de olika varianterna. Vi rekommenderar att du kontrollerar innehållet under de enskilda produktsidorna.

Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna håller sig på ett dagligt intag av koffein på max. 400 mg, vilket betyder att man utan problem kan dricka 1-2 portioner mate varje dag.

*Bör inte intas av barn och inte heller gravida/ammande kvinnor.

Yerba mate innehåller vitaminerna; tiamin (B1) och B6 samt mineralerna; magnesium, järn, zink och kalium.

Alla Matetea produkter är 100% ekologiska. 

CBSé, Taragui och Canarias är inte ekologiska produkter.

Vi har ett tätt samarbete med en fantastisk familj i södra Brasilien som har producerat ekologisk yerba mate i flera generationer.

Smaken varierar även beroende på vilket märke du väljer, då den är beroende av hur ett specifikt mate produceras.

Om du letar efter mate som har en mild och rund smak, då rekommenderar vi Matetea yerba mate, som är ekologisk, icke-rökt och uteslutande består av bladen från yerba mate-plantan. Om du är nybörjare inom mate-världen kan du börja med en variant som kombinerar yerba mate med andra utsökta ingredienser och smaker. Här rekommenderar vi Matetea ENERGIZE.

Du kan enkelt ge ditt mate en jättegod och smakrik twist för att få till precis den upplevelse du vill ha. Endast fantasin sätter gränser på vilka ingredienser du kan lägga till, men våra personliga favoriter inkluderar honung, sötningsmedel, citronjuice och mint.

Om du vill att ditt mate ska vara mindre starkt rekommenderar vi att brygga det i en fransk press (guide här) eller en tekula (guide här) då dessa metoder gör det enklare att kontrollera styrkan på teet. Styrkan beror även på hur mycket mate du använder och hur länge det får dra, vilket du kan justera efter egna preferenser.

Den argentinska maten kännetecknas av att den innehålla både blad, stjälkar och pulver. Om du inte är erfaren mate-drickare så kan det vara svårt att undvika att få med lite matepulver/små blad upp igenom sugröret, speciellt de första par sugen.

Det finns speciellt två punkter i förberedelsen som är avgörande för att undvika detta.

1) Det är viktigt att skaka maten i koppen eftersom det kommer låta de små bladen att komma till ytan.

2) Det är viktigt att bombillan (sugröret) inte rör runt i drycken när den väl är placerad i koppen (detta kommer göra så små blad lossnar).

Om du vill ha en mate som är helt fri från pulver så kan vi rekommendera våra egna varianter PURE och ENERGIZE. De består uteslutande av bladen från yerba mate-plantan (pure leaf) och är därmed helt fri från stjälkar och pulver. 

Yerba mate står sig i minst 2 år från produktionstillfället. Det specifika ”bäst före”-datumet står tryckt på förpackningen.

Mate bör förvaras torrt och bort från solljus.

Vi har valt att uteslutande sälja online på vår webbshop, så vi har full kontroll över den upplevelse vi ger våra medlemmar.