Så brygger du yerba mate te med en tekula


Det är enkelt, går snabbt och väldigt utsökt att brygga en kopp mate med ett teägg eller en tekula. Denna metod är perfekt om du vill ha lite svagare mate eftersom det är enkelt att styra styrkan på teet baserat på mängden mate du använder och hur länge du låter det stå. Den här metoden fungerar på exakt samma sätt som du är van vid från andra teer.

I videoguiden härunder visar vi hur enkelt det är att brygga yerba mate med ett teägg eller en tekula. 

 

 

Instruktioner:

  1. Häll ca. 3-5 g mate i en tekula, ett teägg eller ett tefilter.

  2. Häll varmt vatten över bladen. Vattnet ska vara max 80 grader då kokande vatten bränner bladen, vilket har en negativ effekt på smaken och effekten från mate-bladen.

  3. Låt teet stå i 7-9 minuter beroende på den önskade styrkan.

 

Tips: Tillför nypressad juice (citron, lime, apelsin, osv.), sötningsmedel, mjölk eller andra ingredienser. Endast fantasin sätter gränser. 

 

Andra sätt att brygga mate-te

 

Med en kalebass och bombilla

Om du vill brygga mate på det traditionella sydamerikanska sättet görs det med två redskap: en kalebass och en bombilla. Bladen hälls direkt i kalebassen och teet dricks sedan ur en bombilla som fungerar som både sugrör och filter. Denna metod är för dig som vill ha en autentisk sydamerikansk upplevelse. Du hittar en steg-för-steg-guide här: Så brygger du yerba mate te med kalebass och bombilla.

 

Med en presskanna

Om du vill brygga större portioner mate är en presskanna ett självklart val som bryggningsmetod. Presskannan gör det möjligt att brygga 100% filtrerat mate som kan serveras till vänner och familj. Denna metod gör det dessutom enkelt att kontrollera styrkan på ditt mate, oavsett om du vill ha det starkt eller milt. Du hittar en guide här: Så tillagar du yerba mate i en presskanna

 

Jag hoppas att dessa guider kan hjälpa dig att göra din mate-upplevelse till en framgång!

Grundare av Matetea, Kasper

Kasper / Grundare av Matetea