Så brygger du yerba mate te med kalebass och bombilla


Yerba mate-te kan bryggas på flera olika sätt, men om du vill ha en autentisk upplevelse rekommenderar vi att du brygger teet på det traditionella sydamerikanska sättet med en kalebass och bombilla.

En kalebass är traditionellt en urholkad, torkad och polerad pumpa, medan en bombilla är ett sugrör som även fungerar som filter så att du inte får några blad i munnen. Det som är unikt med mate är att teet förbereds direkt i kalebassen.

Hos Matetea har vi utvecklat vår egen version av en kalebass och bombilla. Vi har fokuserat på att göra det enkelt och praktiskt att dricka mate, vilket är varför vår kalebass och bombilla är tillverkade av rostfritt stål.

Hur du gör mate-te med en kalebass och bombilla beror på den sorts mate du vill ha. Nedan hittar du två videoguider för:

 1. Matetea yerba mate,
 2. De sydamerikanska mate-märkena.

 

Guide: Så brygger du Matetea yerba mate med kalebass och bombilla

Matetea yerba mate består endast av bladen från yerba mate-växten (rena blad) vilket gör vårt mate enkelt att brygga. Se hur i videon härunder.

 

  

Instruktioner:

 1. Häll ca. 20g mate i din kalebass.

 2. Häll lite kallt vatten över bladen. Detta ser till att bladen bibehåller sin naturliga smak och näringsämnen innan varmt vatten hälls på.

 3. Häll på varmt vatten (ca. 80 grader). Kokande vatten kommer att bränna bladen vilket leder till en negativ effekt på både smaken och effekten av drycken.

 4. Sätt i din bombilla och låt den vila på botten av kalebassen.

 5. Njut!

Tips: Du kan använda samma mate-blad flera gånger under dagen – häll helt enkelt på nytt varmt vatten igen och igen. Styrkan på tebladen kommer att minska för varje gång du fyller på, men du kan lätt få 4-5 koppar mate från en portion Matetea yerba mate.

 

Guide: Så brygger du yerba mate från de sydamerikanska märkena med en kalebass och bombilla

Det som de sydamerikanska mate-märkena CBSé, Taragui och Canarias har gemensamt är deras innehåll av pulveriserade blad. För att säkerställa att du inte får de små bladen i munnen rekommenderar vi att du följer guiden härunder.

 

 

Instruktioner:

Utöver videon ovan har vi skapat en liten guide i 7 steg.

 1. Häll yerba mate-te i en kalebass så det är ungefär 1/2 fullt.

 2. Håll handen över toppen och skaka kalebassen. Du får den största delen av dammet från teet på handen och du är redo för nästa steg.

 3. Vinkla din kalebass så att teet lutar upp mot ena sidan medans det blir plats på den andra sidan.

 4. Häll lite ljummet vatten i sidan där ett hål har skapats för att göra teet till en solid struktur/vägg.

 5. Lägg bombillan på sidan utan teet och skjut den långsamt över i sidan med te så att den bildar en vinkel genom teet.

 6. Tillsätt sedan varmt vatten (70-80 grader) i sidan utan te. Kokande vatten kommer att bränna teet och förstöra yerba mate-smaken. Efter en tillagning kan koppen fyllas på om och om igen under hela dagen.

 7. Dela med vänner och familj, enjoy!

När teet är färdiglagat rekommenderar vi att du tar 1-2 sug i sugröret och spottar ut vattnet, eftersom det kan finnas lite grums i de första klunkarna. Den första brygden som görs kommer att vara den mest kraftfulla, varefter teet blir mildare och mildare bryggning för bryggning.

 

Brygg ditt mate-te med en fransk press eller ett teägg/en tekula

Om du inte gillar den traditionella bryggningsmetoden kan du förbereda mate-te i en presskanna eller med en tekula. Dessa metoder ger dig ett 100% filtrerat mate, och de gör det dessutom busenkelt att styra styrkan på ditt mate – vilket är extra viktigt om du vill ha ett svagare mate. Du hittar en videoguide för metoden med en presskanna här: Så tillagar du yerba mate te i en presskanna, samt med en tekula här: Så brygger du yerba mate te med en tekula.

 

Vi hoppas att dessa guider kan hjälpa dig att göra din yerba mate te-upplevelse till en framgång!

 

Grundare av Matetea, Kasper

Kasper / Grundare av Matetea