Guarana - den sydamerikanska energibomben


I den här artikeln kan du lära dig mer om en av Amazonas skatter, nämligen Guarana, som är en av naturens rikaste källor till koffein.

 

Vad är Guarana?

De karaktäristiska röda guarana-bären och bruna frön.

Guarana är en av de välbevarade skatterna från sydamerikansk natur. Troligtvis har du inte så stor koll på guarana, men om du någon gång har druckit en energidryck så är chansen stor att du har varit i kontakt med detta bär – flera av de mest kända energidryckerna har guarana på sin ingredienslista. Guarana har en lite bitter och sur smak.

Guarana är en växt som främst växer i Amazonas-regionen i Brasilien. På plantan växer små röda frukter, guaranabär. Under det röda skalet gömmer sig guaranafrön, som vid första anblicken nästan liknar ett öga. Det är dessa bruna frön som är riktigt intressanta.

  

Vad bidrar Guarana med?

Tack vare dess höga koffeininnehåll är Guarana ett 100% naturligt stimulerande ämne som kan öka din energinivå under dagen. Koffein bidrar även till mentalt fokus, och guarana kan hjälpa dig kliva upp på morgonen, prestera bättre under träning, eller bli extra skarp i skolan eller på jobbet.

De brasilianska indianerna som upptäckte guarana för hundratals år sedan åt frukten när de gick på jakt, då de hade upptäckt att de kunde fortsätta jaga under en längre tid på grund av koffeinens uppiggande effekt. 

Kort sagt kan Guarana, tack vare fruktens koffeininnehåll, bidra till:

  • Mentalt fokus
  • Välbefinnande
  • En mer alert kropp och själ

Förutom att vara rik på koffein är guarana också en naturlig antioxidant.

 

Hur används guarana i mate och andra drycker?

De bruna Guarana-fröna.

Den aktiva ingrediensen i guarana är ett extrakt som finns i fruktens frön. Det är vanligtvis detta extrakt som används i drycker.

Matetea ENERGIZE är vår starkaste mate sett till koffeininnehåll. Den består av 1,5% organiskt guaranaextrakt, vilket i kombination med den organiska maten och den naturliga citronaromen ger en riktigt utsökt och kraftfull dryck. Vi använder 100% organiskt guaranaextrakt och yerba mate av högsta kvalitet.

Yerba mate är ett uppenbart tillskott till kaffe på grund av teets naturliga koffeininnehåll, där du också får ett antal viktiga vitaminer (tiamin (B1), B6) och mineraler (magnesium, kalium, järn, zink). Om du vill lära dig mer om likheterna och skillnaderna mellan mate och kaffe rekommenderar jag den här artikeln: Yerba mate te vs kaffe: tre anledningar att välja mate.

 

Hur mycket koffein innehåller guarana jämfört med kaffe?

Matetea ENERGIZE, citron och guarana

Guarana-frön innehåller upp till 4g koffein per 100g (vanligtvis mellan 2-4g, medan extraktet kan innehålla ännu mer). Guarana innehåller således mer än dubbelt så mycket koffein som kaffebönor och yerba mate. Som jämförelse innehåller råa Arabica-kaffebönor 1,2g koffein per 100g, medan Matetea PURE (100% yerba mate) innehåller ca. 1,1g koffein per 100g.

Matetea ENERGIZE, som kombinerar yerba mate med guaranaextrakt, innehåller ca. 1,2g per 100g, vilket motsvarar styrkan av Arabica kaffebönor.

 

Så vad har vi lärt oss om guarana?

Guarana är en naturlig ingrediens som ofta tillsätts i drycker för att öka koffeinhalten. På Matetea har vi utvecklat ENERGIZE, som kombinerar yerba mate och guarana, för att ge dig en 100% naturlig booster, som kan konkurrera med både kaffe och energidrycker när det gäller koffeininnehåll.

Det finns många andra utsökta ingredienser som kan användas för att utveckla unika varianter av mate. Vem vet vad som kommer att användas i framtiden? ;)

 

Tack för att du läst den här artikeln!

 

Grundare av Matetea, Kasper

Kasper / Grundare av Matetea