Yerba mate te vs kaffe: tre anledningar att välja mate


I Europa älskar vi vårt kaffe! Vi är praktiskt taget beroende av det! Hur skulle vi kunna gå upp på morgonen och ta oss igenom hela dagen utan kaffe?

Samtidigt bryr vi oss mycket om vår hälsa. Vi är medvetna om vikten av att behandla vår kropp med respekt och leva ett hälsosamt liv. Det är därför vi investerar i vår hälsa, äter hälsosamt, tränar, kompletterar våra dieter med vitaminer, dricker grönt te, med mera.

Skulle du tro oss om vi sa att yerba mate kombinerar det bästa från två världar? Att du kan få samma mängd koffein som du får från kaffe samtidigt som du även får de där viktiga vitaminerna; tiamin (B1) och B6, liksom mineralerna; magnesium, järn, zink och kalium. Är det verkligen möjligt att kombinera allt detta i en och samma dryck?

Ja, det är det!

Yerba mate har varit den föredragna drycken i Sydamerika i flera århundraden, där teet är mycket mer populärt än kaffe. Det är faktiskt lite konstigt på grund av det faktum att mycket kaffe produceras i Latinamerika och många experter anser att kaffe från denna region innebär hög kvalitet. Förutom i Latinamerika produceras kaffe även i andra delar av världen nära ekvatorn, inklusive Afrika och Asien.

Men varför är mate mer populärt i Sydamerika än kaffe? Är det för att mate smakar bättre eller för att det kan göra något kaffe inte kan?

Här är anledningarna till varför jag personligen tycker att mate är bättre än kaffe, och innan du drar slutsatsen att jag är partisk bör du veta att jag dricker kaffe nästan varje dag och älskar det.

 

Yerba mate te vs kaffe.

 

Anledning # 1) Mate är bättre än kaffe tack vare effekten av koffein

Både kaffe och mate innehåller koffein, vilket vi alla längtar efter på morgonen och under den sena eftermiddagen. Studier visar att koffein är bra för både kropp och själ och ökar mentalt fokus och alerthet, vilket betyder mycket för mig i vardagen. Låt oss ta en närmare titt på hur mycket koffein kaffe innehåller jämfört med mate.

  • Arabica kaffebönor innehåller 1,2 g koffein per 100 g.
  • Matetea yerba mate innehåller 1,1 g koffein per 100 g.

När du dricker mate använder du en stor mängd lösa blad, varför koffeinhalten är högre per portion. Om du jämför gram för gram finns det lite mer koffein i kaffe. Den stora skillnaden ligger dock i hur koffeinet påverkar dig. Växtfibrerna som finns i yerba mate gör att koffeinet frigörs långsammare och du kommer att uppleva en mjukare men mer långvarig effekt jämfört med kaffe.

Om du vill ha en mate som innehåller lika mycket koffein som kaffebönor kan vi rekommendera vårt ENERGIZE-mate som kombinerar yerba med koffeinrika guaranafrön och citronaromer. Denna variant innehåller 1,2 g koffein per 100 g.

När det gäller koffeinhalt ger yerba mate och kaffe dig nästan samma sak. Därför har du nu hittat ett självklart alternativ om du inte gillar samaken av kaffe. Men om du älskar kaffe, som jag gör – varför ska du då byta till mate?

  

Anledning # 2) Bidrar till immunsystemets normala funktion

En av de saker som gör att yerba är en unik växt är att den förutom dess höga innehåll av koffein också innehåller tiamin (vitamin B1), vitamin B6, magnesium, järn och zink, vilket bland annat bidrar till immunförsvarets funktion och minskar trötthet och utmattning. Du kan se på alla produktsidor hur mycket av det dagliga referensintaget den specifika versionen av mate innehåller, det vill säga hur mycket av ditt dagliga intag av vitaminer och mineraler vår mate ger dig. Vår mate har i allmänhet höga värden, vilket indikerar att det är yerba mate av hög kvalitet. Jag har skrivit en annan artikel om fem fantastiska fördelar med mate där du kan läsa mycket mer om detta: fem fantastiska fördelar med yerba mate.

 

Yerba mate plantage och kaffe plantage

 

Anledning # 3) Upplev en av Sydamerikas stoltaste traditioner

Du behöver inte köpa dyra flygbiljetter till Sydamerika för att uppleva en av deras stoltaste traditioner. Mate avnjuts av de flesta i denna region och du får många lustiga kommentarer om du inte dricker mate – precis som du gör i Europa om du inte dricker kaffe. När du njuter av en kopp mate på traditionellt sätt med kalebass och bombilla kan du nästan känna smaken av Sydamerika. Du kan smaka på naturen, känna kulturen/historien och nästan föreställa dig vikten som mate har för det sydamerikanska folket.

Om du är en sann kaffeälskare vet du förmodligen exakt var dina bönor ska komma från, hur de ska rostas och hur kaffet ska bryggas... det är nästan en religion. Det är exakt samma sak med mate. Om du aldrig har provat mate förut rekommenderar jag att du spanar in vår ultimata guide för nybörjare gällande hur du kommer igång med ditt mateäventyr.

Jag hoppas att jag har gjort dig lite mer nyfiken på mate och att du kan överväga att testa denna dryck. Jag säger inte att du ska sluta dricka kaffe och ersätta det 100% med mate – kaffe är jättebra och jag älskar det verkligen själv, men mate ger dig en alldeles speciell upplevelse.

Om kaffe inte är din kopp te, då är förmodligen mate det ;)

 

Tack för att du läst!

Mads / grundare av Matetea

Mads / Grundare av Matetea