Yerba mate te - den ultimata nybörjarguiden


Om du har övervägt att testa yerba mate, eller om du bara vill lära dig mer om det sydamerikanska superteet, har du kommit till rätt ställe! I den här artikeln har vi samlat ALLT du behöver veta. Efter att ha läst detta kommer du att vara mer än redo att starta ditt eget yerba mate-äventyr.

Njut!

 

 1. Vad är yerba mate?
 2. Var kommer yerba mate från?
 3. Hur produceras yerba mate?
 4. Vad innehåller yerba mate?
 5. Varför bör jag dricka mate-te?
 6. Når bör jag dricka mate-te?
 7. Vilken variant bör jeg välja?
 8. Hur förbereder man mate?
 9. Vem är den typiska mate-drickaren?
 10. Lät äventyret börja 

 

1) Vad är yerba mate?

Yerba mate är en växt som gror på åkrar och plantager i de subtropiska regionerna i Sydamerika. Bladen på yerba mate-växten skördas, torkas och åldras, varefter de hackas i lämpliga bitar innan de blir till den dryck som kallas mate.

Tekniskt sett är mate varken te eller kaffe, utan snarare en helt egen typ av dryck. Det är dock allmänt accepterat att mate tillhör te-kategorin, eftersom likheterna är stora. Kort sagt kan mate beskrivas som ett grönt örtte med styrkan av kaffe.

Mate åtnjuts vanligtvis varmt, men det är också populärt (och riktigt gott) att brygga det som iste, som då kallas tereré.

 

Yerba mate plantage i Sydamerika

 

 

2) Var kommer yerba mate från?

Mate är ett riktigt kulturellt fenomen i Sydamerika, där te har konsumerats i århundraden. Med tiden har mate fått en nationell status i länder som Argentina och Uruguay. I dessa länder är mate mycket mer populärt än kaffe och en viktig ritual i vardagen.

Majoriteten av yerba mate-produktionen äger rum i södra Brasilien, där förhållandena är optimala. Det är också här som Mateteas ekologiska yerba mate produceras – närmare bestämt på familjeägda plantager i Paraná, där kärleken till yerba mate har förts över från generation till generation.

 

3) Hur produceras yerba mate?

Det är en stor skillnad på hur yerba mate produceras, vilket också återspeglas i produktens egenskaper. Det beror på var i Sydamerika du befinner dig, eftersom varje land har sina egna preferenser.

Nedan hittar du en översikt över de produktionssteg som är de viktigaste faktorerna för hurdan slutprodukten blir.

 

Beskärning

Argentinsk yerba mate innehåller både blad, stjälkar och damm (löv i pulverform), medan man i Uruguay föredrar sin mate utan stjälkar men med fina löv och större mängder damm. I Brasilien föredrar de den typ av mate som kallas chimarráo/erva mate. Denna typ är helt neongrön och består främst av pulveriserade löv.

På Matetea har vi kombinerat det vi gillar bäst från olika typer av mate, så att du får den absolut bästa produkten. Vår mate består uteslutande av de bästa yerba mate-bladen och är därmed helt fri från stjälkar och damm, vilket gör den väldigt enkel att förbereda.

 

Yerba mate plantage i Brasilien

Ekologisk / icke-ekologsik

På de sydamerikanska marknaderna är det en tydlig dominans av icke-ekologiska matevarumärken, medan det är mer sannolikt att konsumenter i Europa efterfrågar ekologiska produkter.

Mateteas plantager är ekologiska och Fairtrade-certifierade. Vi är mycket stolta över att bara använda ingredienser som är 100% organiska.

 

Rökt / icke-rökt

De flesta av de sydamerikanska varumärkena exponerar yerba mate-bladen för rök under torkningen av bladen, en process som sker direkt efter skörden. På Matetea lufttorkar vi vår mate, vilket innebär att den är helt fri från rök. Vi anser att detta är det mest ansvarsfulla sättet!

 

Åldrad / icke-åldrad

Om yerba mate är åldrad eller inte avgör både färg och smak.

Den typiska maten (från Argentina, Uruguay, med flera) åldras i flera månader innan produktionen är klar. Brasilianska chimarrao/erva mate är inte åldrad, vilket är anledningen till den neongröna färgen.

Vår mate åldras i 8 månader efter skörden, vilket ger en mjuk och balanserad smak.

Det var en kort översikt över de viktigaste stegen i mateproduktionen. Om du vill lära dig mer om hur vår yerba mate produceras rekommenderar vi den här artikeln: Vad är yerba mate? Och var kommer det från?

 

 

4) Vad innehåller yerba mate?

Yerba mate-växten är en stark antioxidant med en unik sammansättning. Växten kombinerar ett högt naturligt koffeininnehåll med vitaminerna tiamin (B1) och B6, samt mineralerna magnesium, kalium, järn och zink.

Vårt yerba mate har en naturlig koffeinhalt på cirka 1,1g per 100g / 218mg per portion (20g). I vår variant ENERGIZE har vi tillfört ekologiska guaranafrön som höjer koffeinhalten till 1,2g per 100g / 241mg per portion (20g). Som jämförelse är det likt koffeinhalten i råa Arabica kaffebönor.

Om du föredrar mate-te med en lägre koffeinhalt kan vi rekommendera Matetea RELAXMatetea LICORICE och Matetea SWEET som innehåller 210mg per 100g / 42mg per portion (20g) och 190mg per 100g / 38mg per portion (20g). Du kan se näringsinnehållet för respektive produkt på produktsidan.

Du kan se näringsinformationen för den specifika varianten på respektive produktsida.

* Viktigt: På grund av det höga koffeininnehållet rekommenderas barn och gravida kvinnor inte att konsumera mate.

 

Yerba mate innehåller vitaminer, mineraler och koffein.

 

 

5) Varför bör jag dricka mate?

Mate är en fantastisk dryck som kombinerar styrkan av kaffe med fördelarna från grönt te.

Ur ett hälsoperspektiv bidrar mate till:

 • Att minska trötthet (tack vare innehållet av vitamin B6 och magnesium)
 • Att friska upp kropp och sinne (koffein hjälper dig att hålla dig vaken)
 • Att upprätthålla immunsystemets normala funktion (tack vare innehållet av vitamin B6 och järn)
 • Att förbättra mentalt fokus och välbefinnande (tack vare innehållet av koffein)

Dessutom kan mate också vara en välförtjänt paus under en hektisk dag, där du kan njuta av den autentiska, naturliga smaken och drömma dig bort till de sydamerikanska plantagerna.

Oavsett om du letar efter ett alternativ till kaffe, ett tillskott eller bara är nyfiken på att prova ett nytt te, kan detta vara början på en ny ritual som kommer att följa dig i framtiden och hjälpa dig att bli den bästa versionen av dig själv. 

Läs mer om fördelarna med yerba mate i den här artikeln: fem fantastiska fördelar med yerba mate.

 

 

6) När bör jag dricka mate?

Det finns ingen rätt eller fel tid att dricka mate på. Teet kan avnjutas när som helst, var som helst.

Matetea-familjen har ett stort antal olika materitualer. Nedan har vi listat de som vi ser oftast.

Yerba mate förbättra mentalt fokus och välbefinnande

På morgonen: Mate är en naturlig källa till koffein och kan, som kaffe, få kroppen att komma igång på morgonen. Vakna, drick mate, äg dagen!

På skolan/jobbet: Teet är en bra skol- eller arbetspartner som kan hjälpa dig att fokusera bättre under dagen. Detta beror också på koffeinhalten i teet.

Sport/träning: Mate är en 100% naturlig energibooster före fysisk aktivitet.

Avslappning: Njut av en stund på soffan med en varm kopp mate, eller ute i solen med en kall tereré (iste).

Socialt: I Sydamerika är mate en social dryck som för samman människor. Vill du träffas för en kopp mate?

 

 

7) Vilken variant bör jag välja?

På Matetea erbjuder vi både ”rent” yerba mate utan smak (naturlig), samt mate kombinerat med andra läckra ingredienser och dofter. 

Under varumärket Matetea har vi för närvarande 5 varianter

 • PURE - 100% ekologiska yerba mate-blad av högsta kvalitet (utan stjälkar och pulver).
 • ENERGIZE - Ekologiska yerba mate-blad kombinerat med guarana och citronarom (utan stjälkar och pulver).
 • RELAX -  Ekologiska yerba mate-blad i kombination med kanel, söt fänkål och kamomill (utan stjälkar och pulver).
 • LICORICE - Ekologiska yerba mate-blad i kombination med söt lakritsrot och uppfriskande mynta (utan stjälkar och pulver).
 • SWEET - Ekologiska yerba mate-blad i kombination med läckra bär och söta äppelbitar (utan stjälkar och pulver).

Dessutom erbjuder vi 11 olika varianter från de traditionella sydamerikanska matevarumärkena; CBSé, Taragui och Canarias.

 • CBSé-varianterna är argentinsk mate (löv, stjälkar och damm) i kombination med andra läckra ingredienser och smaker.
 • Taragüi är den traditionella argentinska maten (löv, stjälkar och damm).
 • Canarias är den traditionella uruguayanska maten (fina löv och damm).

Det är upp till dig att bestämma om du vill ha ekologisk, rökfri mate som är fri från stjälkar och damm eller om du vill prova de traditionella sydamerikanska varumärkena. Yerba mate har en naturlig bitterhet och smak av grönt te/örtte, vilket kan ta lite tid att vänja sig vid. Matetea yerba mate har en mjukare smak än de sydamerikanska varumärkena och är också lättare att förbereda – därför rekommenderar vi detta för nybörjare.

Nedan har vi jämfört Matetea yerba mate med de traditionella varumärkena så att du kan se skillnaderna.

Matetea, CBSé, Taragui, Canarias. Yerba mate te.

 

 

8) Hur förbereder man mate?

Vi rekommenderar tre olika metoder för att förbereda yerba mate. Vilken metod du väljer kommer att leda till skillnader i styrkan på din mate, och mängden mate som används och hur länge du låter det stå innan du dricker spelar såklart också en roll. Du kan alltid justera mängden och bryggtiden efter dina preferenser.

 

Den traditionella bryggmetoden

Traditionellt bereds mate i en kalebass (urholkad pumpa), där drycken sedan avnjuts genom en bombilla (ett stålsugrör). Hos Matetea är vår kalebass och bombilla gjorda av rostfritt stål, vilket gör det superenkelt och bekvämt att dricka mate.

För denna metod rekommenderar vi att du använder 20g mate. Du kan använda samma portion mate under en hel dag, därför behöver du inte byta ut bladen mellan varje kopp. Häll bara på varmt vatten om och om igen.

Om du följer våra rekommendationer kommer du att ha 17,5 portioner mate i en påse Matetea yerba mate. (350g). 

Styrka: high

 

 

Förbered mate i en presskanna

Det är väldigt enkelt att förbereda mate i en presskanna. Denna metod är perfekt om du vill brygga större portioner till vänner och familj. För denna bryggningsmetod rekommenderar vi att du använder 20g mate per. 500 ml vatten.

Om du följer våra rekommendationer kommer du att ha 17,5 portioner mate i en påse Matetea yerba mate. (350 g).

Vi har utvecklat en elegant och funktionell presskanna för denna bryggningsmetod, som du hittar här.

Styrka: medium

 

 

Förbered mate med et tefilter eller en tekula

Du kan också förbereda mate precis som du förbereder andra typer av te. Använd ett enkelt tefilter eller en tekula med 3-5g mate. Om du föredrar att din mate är mindre stark är den här metoden ett bra val.

Styrka: Medium-låg

 

 

 

9) Vem är den typiska mate-drickaren?

I de flesta sydamerikanska länder konsumeras mate av... ALLA!

I Europa är mate dock ännu inte särskilt utbrett, vilket det naturligtvis är vårt uppdrag att ändra på. Mate har främst fått uppmärksamhet på vår kontinent genom att flera kända fotbollsstjärnor, politiker och andra personligheter dricker teet. Med en snabb Google-sökning kan du hitta massor av fantastiska bilder på detta.

Mate är dock inte bara en dryck för idrottare och andra kändisar, det är en dryck för dig och mig.

Matetea-familjen består av tusentals olika individer, var och en med sin egen unika mate-ritual. Gemensamt för oss alla är att vi tror på kvalitet och ansvar och att vi strävar efter att bli den bästa versionen av oss själva!

 

 

Grundare av Matetea yerba mate

10) Låt äventyret börja

Nu är du redo att börja ditt äventyr med yerba mate!

Vi hoppas välkomna dig till Matetea-familjen och hjälpa dig att bli den bästa versionen av dig själv!

Om du har några frågor som du inte fick svar på i den här guiden, tveka inte att skicka ett mejl till support@matetea.se – vi hjälper dig gärna.

Tack för att du läst den här artikeln!

 

Vänliga hälsningar,

Kasper och Mads / Grundare av Matetea