1-3 dagars leverans

Fri frakt över 499,-

100% nöjdhetsgaranti

Kundtjänst 9:00-17:00

Få först, betala sen. Utan avgifter.

Vad är yerba mate? Och var kommer det från?


Om du gärna vill veta mer om yerba mate så har du hamnat helt rätt. I denna artikel får du en crash-course i det sydamerikanska superteet och dess fantastiska historia. 

Vad är yerba mate?

Yerba mate är en planta som växer på åkrar och fält i stora delar av Sydamerika. Bladen från yerba mate-plantan skördas, blancheras, torkas och åldras, sedan skärs de i lagom stora storlekar innan det blir till det te som vi säljer hos Matetea.se (se vårt sortiment).

Yerba mate plantation
Bild: Yerba mate-plantage i Sydamerika

Det unika med yerba mate-plantan är att den kombinerar ett högt koffeininnehåll med massor av vitaminer (thiamin (B1) och B6) samt mineraler (magnesium, järn och kalium). Plantan är en stark antioxidant som sägs ha samma styrka som kaffe och fördelar som grönt te. Med sina 78-142 mg koffein per kopp kan teet drickas för att pigga upp kropp och sinne, liksom yerba mate också stärker kroppen samt minskar trötthet och utmattning tack vare innehållet av B6-vitamin och magnesium.

Det är däremot inte på grund av plantans unika fördelar som den är så populär. I flera länder i Sydamerika har mate faktiskt blivit en nationaldryck som man dricker vid alla tillfällen (läs mer om mate-traditioner och ritualer).

Yerba mates historia

Fakta om yerba mate

Yerba mate-plantan upptäcktes av Guarani-indianerna långt före 1500-talet när européerna anlände till den sydamerikanska kontinenten och etablerade kolonier. Även om administrationen av kolonierna var central och auktoritär, bevarade de lokala och regionala områdena sin kulturella särprägel — en av de kulturella sakerna de höll fast vid var yerba mate-te. När de spanska upptäcktsresande anlände till Sydamerika berättade de Guaraniindianerna som bryggde ett gott te som hade en förfriskande och uppvaknande effekt. Det var deras berättelser som medförde ett europeiskt intresse för växten som idag odlas på plantager i Argentina, Brasilien, Chile, Peru, Paraguay och andra sydamerikanska länder. Yerba mate-teet fyllde under många år en mycket liten del av den totala exporten från de latinamerikanska länderna, men det har till denna dag blivit en viktig handelsvara för flera länder, särskilt Argentina. De senaste fem åren har försäljningen av yerba mate-te exploderat och vi är stolta över att vara en av de första danska te-producenterna samt den traditionella pumpakoppen (calabash) och stålsugröret (bombilla). Med detta levererar vi en äkta sydamerikansk upplevelse.

Matetea Kalebass

Traditionellt dricks teet i sällskap med vänner och bekanta. En person - ofta värden - brygger yerba mate i en calabash/kalebass och dricker den första portionen, sedan brygges en ny portion av samma calabash och te som skickas till nästa person i sällskapet (personen till höger om värden) och så vidare. Anledningen till att värden dricker den första bryggda portionen är att den kan vara lite stark och bitter i smaken. 

Om det är vid sociala tillfällen eller av någon helt annan anledning så rekommenderas mate. Tack vare teets många egenskaper bidrar yerba mate till; immunsystemets normala funktion (innehåller B6-vitamin och järn), mental energi (innehåller koffein), samt till att pigga upp kroppen. Om du vill lära dig mer om fördelarna med att dricka yerba mate så kan du klicka här.

Om du vill lära dig mer om yerba matens resa från plantage till matetea.se så kan du läsa mer här.

Tusen tack för att du läst. Om du har några frågor om mate-teet eller våra produkter så är du mer än välkommen att skicka oss ett mail på support@matetea.dk.

Ha en riktigt fin dag!