Vad är yerba mate? Och var kommer det från?


Om du vill bli lite klokare på yerba mate, då har du kommit till rätt ställe. I den här artikeln ger jag dig en snabbkurs i det sydamerikanska superteet och dess fantastiska historia.

 

Vad är yerba mate?

Yerba mate är en växt som växer på åkrar och plantager i stora delar av Sydamerika. Bladen från yerba mate-växten skördas, torkas, åldras och hackas i lämpliga bitar innan det blir det ”te” vi kallar mate. Tekniskt sett är mate inte ett te, utan snarare en helt egen typ av dryck. Det är dock allmänt accepterat att mate tillhör te-kategorin på grund av de många likheterna som finns. Mate åtnjuts vanligtvis som varmt te, men det är också mycket populärt att dricka som iste, då kallat tereré. 

Du hittar videoguider om hur du förbereder en fin kopp mate och tereré här: Så brygger du yerba mate te med kalebass och bombilla och här: Så gör du yerba mate iste (Tereré).

Yerba mate plantation
Bild: Yerba mate-plantage i Sydamerika

Yerba mate-växten är unik eftersom den kombinerar ett högt koffeininnehåll med ett antal viktiga vitaminer; tiamin (B1) och B6 samt mineraler; magnesium, kalium, järn och zink. Växten är en kraftfull antioxidant som sägs ha styrkan av kaffe och fördelarna med grönt te. Det är dock inte bara på grund av dess näringsinnehåll som växten är så populär. I flera länder i Sydamerika har mate blivit en nationell dryck som avnjuts vid alla tillfällen.

 

Typer av yerba mate

Yerba mate finns i olika former beroende på var i Sydamerika du befinner dig. Alla typer är baserade på samma växt, men ”snittet”, smaken, färgen och styrkan beror på hur drycken produceras. Nedan får du en översikt över de olika typerna av yerba mate:

 

Argentinsk mate

Argentina är den näst största producenten av yerba mate (efter Brasilien). Argentinsk mate kännetecknas av att ha ett högt innehåll av blad och stjälkar, men mindre damm (pulveriserade löv) jämfört med andra typer. Bladen och stjälkarna hackas grovt, vilket gör det enkelt att förbereda drycken i en kalebass och avnjuta den genom en bombilla (sugrör).

CBSé och Taragui är två av de mest kända argentinska varumärkena. Du hittar dem båda här hos Matetea.

 

Paraguaysk mate

Paraguy är en liten mateproducent och denna typ är därför inte särskilt vanlig i Europa. Paraguays mate liknar mycket den argentinska, men innehåller lite mer damm.

Den nationella drycken i Paraguay är kall mate eller ismate (kallad terere), varför de olika matevarumärkena i denna region har utformat sin mate specifikt för kallbrygg.

 

Uruguayansk mate

Uruguay är det land som konsumerar mest mate per capita. Konstigt nog odlar de inte mate själva, utan importerar istället sin yerba mate från Brasilien. Uruguays mate innehåller nästan inga stjälkar, utan består av finskurna löv och damm. Denna mate kan kräva lite mer övning att förbereda och har en starkare smak än de andra typerna av mate.

Canarias, som du hittar här på Matetea, är ett exempel på denna typ av mate.

 

Matetea yerba mate vs CBSé vs taragui vs canarias

 

Brasiliansk mate

Brasilien är den största producenten av yerba mate och de producerar olika typer. De har dock sin egen favorit, som skiljer sig mycket från mate i de andra länderna. Brasiliansk mate kallas även Chimarráo eller erva mate. Denna typ av yerba mate består av fint neongrönt pulver (pulveriserade löv) med mycket få stjälkar eller hela blad. Brasiliansk mate liknar det japanska matcha-teet. Bladen har en neongrön färg eftersom de inte åldras efter skörden. 

Vi har nu täckt de fyra olika typerna av mate – men vilken kategori tillhör Matetea yerba mate?

 

Matetea yerba mate

I vår mate har vi kombinerat de egenskaper som vi tycker bäst om från de olika sydamerikanska matetyperna. Samtidigt är det mycket viktigt för oss att alla produkter är 100% ekologiska och av bästa kvalitet på marknaden.

Matetea yerba mate produceras i Paraná i södra Brasilien, men det är långt ifrån typisk brasiliansk mate. Vår mate består uteslutande av bladen från yerba mate-växten, den är således helt fri från stjälkar och damm (rena blad). Bladen hackas till en storlek som gör att du enkelt kan brygga vår mate utan att få små löv eller damm i munnen.

Efter skörden åldras vår mate i upp till 8 månader, vilket ger den en naturlig och mjuk smak.

Matetea skiljer sig från andra matemärken i och med att vi lufttorkar yerba mate-bladen efter skörden, medan de flesta sydamerikanska varumärken utsätter sin mate för rök under torkningsprocessen. Vår mate är helt icke-rökt.

Om du vill lära dig mer om hu vår mate produceras rekommenderar jag den här artikeln: Matetea yerba mate - från plantage till dig.

 

Yerba mates historia

Fakta om yerba mate

Yerba mate-växten upptäcktes av Guarani-indianerna långt före 1500-talet när européerna anlände till den sydamerikanska kontinenten och etablerade kolonier. Även om administrationen av kolonierna var centralistisk och auktoritär behöll de lokala och regionala territorierna sin kulturella prägel – en av de kulturella traditionerna som de behöll var yerba mate-teet.

När de spanska upptäcktsresandena kom till Sydamerika berättade de om Guarani-indianerna som bryggde ett gott te som hade en uppfriskande effekt. Det var deras berättelser som ledde till ett europeiskt intresse för växten, som idag odlas på plantager i Argentina, Brasilien, Chile, Peru, Paraguay och andra sydamerikanska länder. Under många år utgjorde Yerba mate-te en mycket liten del av den totala exporten från de latinamerikanska länderna, men idag har det blivit en viktig exportvara för flera länder, särskilt Brasilien och Argentina. Under de senaste fem åren har försäljningen av yerba mate-te exploderat och vi är stolta över att vara ett av de första yerba mate-varumärkena i Skandinavien. Vi levererar en äkta sydamerikansk upplevelse med en nordisk twist. 

Traditionellt avnjuts teet i sällskap med vänner och bekanta. En person – ofta värden – brygger yerba mate i en så kallad kalebass och dricker den första portionen, varefter en ny servering av samma kalebass och te bryggs och skickas till nästa person i gruppen (personen till höger om värden), och så vidare. Anledningen till att värden dricker den första bryggen är att den kan vara lite stark och bitter.

Du kan läsa mer om de unika sydamerikanska matetraditionerna i följande artikel: Yerba mate är mer än ett te, det är kultur

För att lära dig mer om fördelarna med att dricka yerba mate, spana in den här artikeln: Fem fantastiska fördelar med yerba mate. 

Tack för att du läst! Om du har frågor angående yerba mate eller våra produkter är du mer än välkommen att skicka ett meddelande till support@matetea.se.

 

Ha en bra dag!

 

Grundare av Matetea, Kasper

Kasper / Grundare av Matetea