Yerba mate är mer än ett te, det är kultur


I denna text kommer vi att försöka utveckla vilken betydelse det sydamerikanska yerba mate-teet har för befolkningen på de områdena samt vilka traditioner som är förknippade med "indianernas gröna guld".

Kan du se framför dig att du kan ändra dina föräldrars och vänners syn på dig, att du kan gå från barn till vuxen, att du kan skapa nya relationer och att du kan bli en bättre version av dig själv... genom att dricka ett te?

För många så låter det galet att ett te kan ha en sån stor inverkan och det finns inte heller många paralleller att dra till den betydelse som vårt älskade kaffe har för oss här i Europa, som - förutom att användas som en ursäkt för att träffas - bara ger gula tänder och dålig andedräkt (vi älskar kaffe själva ;-) ). (Läs: Yerba mate te vs. kaffe: tre anledninger att välja mate).

Mate traditioner

Matetea kalabas, bombilla och yerba mate

Man ska leta länge efter en dryck med så många traditioner och fantastisk historia som yerba mate. Traditioner är en uppsättning ritualer och seder som överförs från mor- och farföräldrar samt föräldrar till barnen i Argentina där en otrolig stolthet läggs i att föra den vidare. Traditioner hjälper till att ge folk i de sydamerikanska länderna en identitet som skiljer dem från andra befolkningar i världen. Mate te dricks i mer än 90% av argentinska hem vilket är mer än konsumtionen av ”vanligt” te och kaffe med hästlängder. Det finns lika många sätt att förbereda och dricka sitt te på som det finns sätt en göra en kladdkaka på... det är alltså många ;)

Låt oss ta en närmare titt på några av traditionerna.

Från barn till vuxen

Det finns stor prestige och status i att börja dricka mate. Eftersom det finns en viss stolthet och identitet i att dricka teet så är det ett stort steg i jakten på att ses som vuxen. Alla föräldrar vill se sina barn ta mate teet till sig och föra traditionen vidare generation efter generation. Redan från en mycket ung ålder lär du dig att du får mycket beröm och blir sedd för att du försöker dricka teet. Vid större sällskap är det ett sätt att få uppmärksamhet på att be om en mate som barn. Men unga argentinare brukar börja dricka mate först när de går på gymnasiet och universitetet. Det är inte bara på hemmafronten utan också bland jämnåriga som man anses vara vuxen om man dricker den populära drycken.

Det sociala

Yerba mate är förknippad med något socialt och funkar för många argentinare som en ursäkt för att träffas. Teet sägs hjälpa till att förlänga samtal, korta avståndet mellan människor, hjälper till att göra stämningen mer intim och få folk att slappna av. I sociala sammanhang vet du alltid om värden vill att du ska stanna som gäst om maten hålls igång.

Yerba mate dricks vid många tillfällen

Allt efter när teet dricks har den olika innebörd. Dricks yerba mate ensam sägs den ta bort ensamheten. Därför åtnjuts den ofta medan man gör praktiska sysslor (studerar, städar, tittar på TV) eller om du bara underhålls. Intar man drycken i sociala sammanhang uppmuntrar det oss att prata, reflektera och diskutera. Anledningen till att teet dricks vid flera tillfällen beror också på de fördelar den har som du kan läsa mer om HÄR.

Precis som vi i Sverige gillar att dricka vårt morgonkaffe och kvällskaffe så har man i Argentina fasta rutiner för när mate ska drickas.

  • Till frukost: det är en ritual att börja dagen med energi. Den första koppen dricks ofta när solen går upp.
  • Till lunch/mellanmål: Yerba mate dricks för att komma ner i varv och koppla av under pauserna från jobbet. Även när du har ledigt från jobbet och kommer hem serveras mate. Det ger tid för reflektion och tid med familjen. Dessutom tar teet den värsta hungern så du kan äta middag sent som man gör i Argentina.
  • Till kvällen: när familjen samlas runt TV:n på kvällen är det en fast tradition att dricka mate.

Som du hör så finns det många traditioner och ritualer förknippade med yerba mate och jag förstår att det kan vara svårt att förstå innebörden mate har i Sydamerika. För att du ska kunna förstå hur mycket den verkligen betyder för befolkningen vid dessa breddgrader kan jag hjälpa dig genom att berätta att de har infört en dedikerad mate-dag som är den 30 november varje år. En dag som är tillägnad drycken där vänner och familj träffas och njuter av drycken. Visst är det fantastiskt att ett te kan föra människor samman så där, eller hur?

Hos Matetea försöker vi inte införa samma traditioner i Europa, men vi försöker skapa en kultur kring teet som respekterar och uppskattar var det kommer ifrån och vilken historia det har. Dessutom tror vi på att många av de traditioner som mate har skapat kommer att ge mycket bra till européerna. Vi kan lära oss något av den närhet och närvaro som teet ger argentinarna.

Vi hoppas att lärt dig något om traditionerna i samband med maten och att du kommer att kika in här på bloggen snart igen.

 

Grundare av Matetea

Mads / Grundare av Matetea