Matetea yerba mate - från plantage till dig


I den här artikeln kan du lära dig mer om de olika stegen i produktionen av vår yerba mate –från att fröna sås i Paraná, Brasilien, till att de färdiga produkterna finns i butik och på Matetea.se.

 

Matetea yerba mate

Det är växtarten Ilex Paraguariensis som vi känner som ”yerba mate”. Denna planta växer på plantager i de subtropiska regionerna i Sydamerika, där de typiskt når en höjd på 5-6 meter. Bladen kan bli runt 10 cm långa. Yerba mate-växten är en kraftfull antioxidant som har ett naturligt innehåll av vitaminer (tiamin (B1), B6), mineraler (magnesium, järn, kalium, zink) och koffein. 

Matetea yerba mate odlas på en familjeägd plantage i Paraná i södra Brasilien

Men hur blir denna otroliga växt till det mate-te som miljontals människor världen över älskar så mycket?

Vårt yerba mate odlas på en familjeägd plantage i Paraná i södra Brasilien. Här är förhållandena perfekta för växten.

Redan från det första mötet med Felipe och hans familj visste vi att de skulle vara en del av Matetea:s resa. De har en passion och kärlek för mate som har ärvts genom generationer. Felipe och hans familj tar noggrant hand om vår yerba mate, från att de första fröna planteras till att bladen skickas till Danmark.

Hela vår värdekedja är designad för att bemöta gemensamma intressen gällande hållbarhet mellan partners, anställda och kunder. Vi anser att varje kopp mate ska lämna ett positivt avtryck bakom sig. Det var därför avgörande för oss att hitta en partner som delar våra krav om hållbar produktion. Vi har hittat detta i Felipe, något som bevisas i plantagens organiska certifieringar, Fair for Life och FairTrade.

Härunder går jag igenom de olika produktionsstegen med dig, från valet av frön till att vårt mate-te når dig.

 

Fas 1: “Barnkammaren”

Först väljs de bästa exemplaren ut bland miljoner frön, varefter de planteras och får växa till unga växter under noggrann bevakning av de lokala bönderna.

 

Fas 2: Plantering

Efter ca. 6 månader flyttas de unga yerba mate-plantorna ut på plantagerna för att bli stora och starka. De övervakas fortsatt noggrant för att säkerställa växternas hälsa och kvalitet.

 

Fas 3: Skörd

Plantagerna i Paraná skördas vartannat år, vilket möjliggör växtutveckling, bevarande av flora och fauna och regenerering och balans i naturen. Skördesäsongen börjar vanligtvis i april/maj och varar till oktober.

  

Yerba mate plantage Paraná, Brasilien

Fas 4: Torkning

Torkningsprocessen består av två faser.

1. Strax efter skörden transporteras yerba mate-bladen till tratten på ett transportband som gör att bladen kan rulla genom värmen under en kontrollerad temperatur, vilket inleder en preliminär torkningsprocess. Detta förhindrar att biologisk nedbrytning börjar, vilket är avgörande för att bevara bladens naturliga egenskaper.

2. I den andra delen av processen torkas yerba mate-bladen på ett transportband som utsätts för värme underifrån. Denna process är helt fri från rök, vilket är mycket viktigt för oss och en punkt där vi skiljer oss från de flesta sydamerikanska mate-varumärken. De flesta märken utsätter sin yerba mate för rök under torkningsprocessen. 

Under torkningsprocessen sorteras bladen för att säkerställa att endast de bästa delarna av växten ingår i den vidare processen.

 

Fas 5: Åldring

Den karakteristiska smaken, färgen och doften som kännetecknar de olika yerba mate-typerna är ett resultat av åldringsprocessen, som kontrolleras noggrant av våra jordbrukare. Matetea yerba mate åldras i upp till 8 månader i ett högteknologiskt lager som är helt ventilerat, fuktfritt och som säkerställer att produkten utvecklas utan att förlora de ursprungliga egenskaperna.

Om du vill lära dig mer om de olika typerna av yerba mate rekommenderar jag den här artikeln: vad är yerba mate? Och var kommer det frän?

 

Fas 6: Malning

Bearbetningen av yerba mate-bladen slutförs vid kvarnen, där bladen skakas, vänds, hackas och sorteras, vilket säkerställer att vi får bästa möjliga produkt. Vår mate består uteslutande av bladen från växten, den är således helt fri från stjälkar och damm.

De lösa yerba mate-bladen packas i stora påsar innan de lämnar Brasilien med fartyg. Slutdestinationen är Danmark.

 

Fas 7: Paketering

Vår yerba mate blandas och förpackas av vår partner i Danmark, som är specialist på ekologiska livsmedel. Det sätt på vilket yerba mate förpackas är viktigt för att bibehålla växtens väsentliga och goda egenskaper. Vi har noggrant valt rätt material för vår förpackning, som är återvinningsbart så att vi minskar vår påverkan på miljön.

 

Fas 8: I utvalda butiker och på Matetea.se

Efter blandning och paketering skickas produkten till vårt lager i Århus, Danmark, varifrån vi skickar alla paket inklusive ditt.

Jag hoppas att du tyckte att den här artikeln var intressant och att du nu vet lite mer om vår mate och de olika stegen den går igenom.

Jag har skrivit en annan artikel om Matetea yerba mate, där jag fokuserat på vår mates kvalitet och smak (jag tror såklart att du kommer att tycka om den ;-) ). Du kan spana in den här: Matetea yerba mate – ett utmärkt val.

 

Tack för att du läst den här artikeln!

 

Grundara av Matetea, Kasper

Kasper / Grundare av Matetea