Det råder stor skillnad på vilka hälsomässiga fördelar örtteer kan ha, beroende på vilka ingredienser som använts. I många år har man trott att örtte har en hälsofrämjande effekt vid en lång rad olika sjukdomar. Det finns dock inte mycket forskning som ger ett tydligt svar om detta. Därför är det nu dags att ta reda på vad ’hypen’ kring örtteer egentligen handlar om.
Med låt oss först titta närmare på vad ett örtte faktiskt är:
Vad är örtteer?
Örtteer är en sammansättning av olika örter, blommor, bär, frukter och kryddor. Ett örtte innehåller inte blad från tebusken, Camelia Sinensis, och ska därför inte blandas ihop med traditionellt te. Å andra sidan dricks örtteer på samma sätt som traditionellt te, genom att man häller varmt vatten på örtblandningen och låter den stå en stund för att frigöra smaken och de näringsämnen som finns i örterna. Några av de mest populära ingredienserna i örtteer är kamomill, ingefära, hibiskus och brännässlor.
Ett örtte kan bestå av en enstaka ört eller en kombination av flera örter – det finns ett närmast oändligt antal sätt att kombinera dessa örter på. Därför är det två saker som är viktiga att överväga när man väljer örtte:
1) Vilken smak ska teet ha?
2) Vilka effekter vill man få ut av teet?
Låt oss titta närmare på de effekter som örtteer kan ha och vad du ska leda efter gällande ingredienser.
3 fantastiska fördelar med örtteer
Det finns väldigt många fördelar med att dricka örtte, men det är svårt att ge ett klart och tydligt svar gällande dem. Detta beror på att effekten av örtteer beror på vilka örter de består av. Du kan läsa mer om fördelarna med ett alldeles speciellt örtte i den här artikeln.
Örtte med kamomill bidrar till bättre sömn
Kamomill nämns ofta i samband med förkylningar och sjukdom, men kamomill ger även en härligt avslappnande känsla vilket är bra om du vill komma ner i varv innan du ska lägga dig. Örtteer är ofta kända för att inte innehålla särskilt mycket koffein vilket även gör att örtteer är särskilt bra som kvällste.
Örtteer med lakritsrot bidrar till ett normalt energiämnesskifte
Vad är lakritsrot bra för? Lakritsrot är en av de mest populära ingredienserna här hemma vad gäller teblandningar. Vi älskar smaken av lakrits, särskilt när den kombineras med pepparmint. En sann klassiker. Lakritsrot kan dock bidra med mer än bara sin underbara smak.
Detta lakritste är rikt på järn som bidrar till ett normalt energiämnesskifte.
Örtte med ingefära bidrar till immunsystemets normala funktion
Ingefära har blivit väldigt populärt både som shots, men även som ingrediens i örtte. Med ingefära täcker du en del av det rekommenderade intaget av magnesium, järn, kalcium, vitamin B6 och C-vitamin. Vitamin B6 och C-vitamin bidrar bland annat till ett fungerande immunförsvar.
Så brygger du örtte
Vi rekommenderar alltid att följa instruktionerna på förpackningen eller på produktsidan där du köpt teet. Detta är VIKTIGT eftersom det kan förekomma skillnader gällande hur länge teet ska dra och den rekommenderade vattentemperaturen, beroende på vilka ingredienser som har använts. Vi har dock sammanställt några allmänna rekommendationer för att brygga en god kopp örtte.
Tillberedningsguide för det perfekta örtteet
- Välj ditt favoritörtte
- Tillsätt 85-100 grader varmt vatten (Använt fräscht vatten. Källvatten kan vara att föredra.)
- Låt teet stå och dra i 8-12 minuter (örtteer kan dra en längre tid och i varmare temperatur än grönt te utan att det blir bittert.)
- Täck över teet medan det drar för att hålla värmen – detta säkerställer en optimal bryggtemperatur.
- Njut av ditt örtte som en del av en lugn morgonrutin eller en mysstund på kvällen.
Vilket örtte är bäst?
Som nämnt inledningsvis så finns det inget självklart svar. Det handlar om vilken smak du önskar och vilken effekt du vill få från teet. Dessutom behöver du överväga vilka andra krav du har på ditt örtte. Ska det till exempel bestå av 100% ekologiska ingredienser, vara FairTrade-certifierat eller liknande?
Härunder kommer 3 olika förslag på 100% ekologiska örtteer:
1) Ett örtte med goda bär för att stilla sötsuget
Om du har smak för sötsaker men samtidigt värdesätter kost och hälsa, då kan det vara fördelaktigt att hitta ett örtte som innehåller söta bär. På så sätt får du en 100% naturlig källa som stillar sötsuget och samtidigt smakar jättegott.
Detta örtte med jordgubbar och hallon är ett riktigt bra val.
2) Ett kryddstarkt örtte till avslappning och mysstunder
Om du vill ha ett kryddigare te bör du leta efter ett örtte sim påminner om chai-te. Här kan du med fördel leta efter ingredienser som kanel, ingefära, kardemumma, kamomill, lavendel och fänkål.
Detta örtte innehåller kanel, kamomill, lavendel och fänkål och är samtidigt utvecklat i syfte att hjälpa dig slappna av.
3) Ett syrligt och naturligt uppkvickande örtte
Letar du efter ett förfriskande och uppkvickande te? Då kan du med fördel överväga ett örtte som innehåller citrongräs och andra citrusfrukter. Samtidigt kan du även leta efter ett örtte som innehåller koffein om du behöver en naturlig boost på morgonen eller under dagen.
Detta örtte kombinerar citrongräs med en koffeinrik frukt som kallas guarana. Det är ett självklart val om du vill ha ett energigivande alternativ till kaffe.
Vi hoppas att du har blivit klokare på vilket örtte som är rätt för just dig.
Tack för att du läst!
Mads / Grundare av Matetea