Vilket mate te bör jag välja?


Som ny mate-drickare kan det vara svårt att navigera bland de många olika yerba mate-märkena och blandningarna. Men oroa dig inte – efter att ha läst den här artikeln bör du vara redo att välja rätt mate för dig.

Mate, som är gjord av yerba mate-växten, är ett populärt sydamerikanskt te med en lång och unik historia. Drycken har ett naturligt innehåll av vitaminerna tiamin (B1) och B6, mineralerna magnesium, kalium, järn och zink, samt koffein, och bidrar således till att minska trötthet, förbättra fokus och koncentration, samt ser till att du har ett normalt fungerande immunsystem. 

Alla märken som säljer yerba mate har sin egen unika smak och blandning av blad, stjälkar och damm. Det är väldigt vanligt att mate-drickare över tid utvecklar en preferens för ett visst varumärke med sin egen unika smak – men vi uppmuntrar dig att testa flera olika märken innan du väljer en favorit.

Det finns många olika märken som säljer yerba mate över hela världen, men de allra flesta kommer från Sydamerika. Detta är ingen överraskning eftersom mate är ett av de viktigaste kulturfenomenen i den delen av världen. Matetea är det första danska varumärket med yerba mate – vi kombinerar de fantastiska sydamerikanska traditionerna med en nordisk twist.

I den här artikeln försöker jag ge dig så mycket kunskap som möjligt om de sorters mate vi säljer på Matetea.se, så att du kan välja den mate som passar dig bäst. Jag täcker främst varumärkenas ursprungsländer samt vad som gör att varje märke sticker ut från de andra.

Låt oss sätta igång!

 

Matetea yerba mate

Med Matetea yerba mate kan du vara säker på att få en produkt som har utvecklats med kvalitet och smak i åtanke. Det finns många sätt att producera mate på, och kvaliteten och smaken varierar beroende på vald metod. Vi är stolta över att säga att vår mate är:

 • Icke-rökt
 • Organisk
 • Av rena blad
 • Med medium snitt
 • Åldrad

Resultatet är en mate med en mjuk och rund smak som både är miljövänlig och snäll mot din kropp. Alla stjälkar och damm avlägsnas och kvar finns bara de bästa bladen, som sedan hackas i små fina bitar.

Matetea-varianterna som kombinerar yerba mate med olika smaker och andra läckra ingredienser sätts ihop av en av våra partners, som är specialiserad på ekologiska livsmedel. Denna partner ansvarar också för att förpacka alla Matetea-produkter innan de anländer till vårt lager i Danmark.

 

Matetea PURE och Matetea ENERGIZE- ekologisk yerba mate te.

 

Mateteas produktsortiment inkluderar för närvarande 5 varianter, nämligen PURE, ENERGIZE, RELAX, LICORICE och SWEET. 

 • Matetea PURE är 100% yerba mate, gjord av de finaste bladen. Resultatet är en mate med en mjuk och naturlig smak som kan avnjutas när som helst på dagen.
 • Matetea ENERGIZE kombinerar yerba mate med citronarom och koffeinrika guarana-frön. Resultatet är en fräsch och välsmakande mate som är perfekt som en naturlig boost.
 • Matetea RELAX kombinerar yerba mate med utsökta noter av kanel, kamomill och fänkål. Resultatet är ett kryddigt och smakrikt mate som får dig att slappna av.
 • Matetea LICORICE kombinerar yerba mate med lakrits och mynta. Resultatet är ett sött och uppfriskande mate som får dig att må riktigt bra.
 • Matetea SWEET kombinerar yerba mate med läckra bär och äppelbitar. Resultatet är ett sött och förförande mate som alltid får dig att le. SWEET är perfekt om du gillar sötsaker men inte vill kompromissa med hälsan.

Du kan läsa mycket mer om vår yerba mate i den här artikeln: Matetea yerba mate – ett utmärkt val.

 

Taragüi yerba mate

Taragui yerba mate

Taragui är den ledande yerba mate-producenten på den argentinska marknaden och ett av de mest kända varumärkena globalt. Den intensiva och naturliga smaken gör den till en favorit bland många mateälskare. Taragui exporterar sin mate till alla världens hörn. De är kända för sina mycket karakteristiska blåa och röda påsar, där den enda skillnaden gäller innehållet av stjälkar (den blåa är utan stjälkar och den röda är med).

Taragui är inte nödvändigtvis den bästa smakupplevelsen på listan, men du vet ALLTID vad du får. Oavsett om du testar Taragui i Australien, Argentina, Danmark eller USA, smakar det alltid exakt detsamma.

 

CBSé yerba mate

CBSé yerba mate te

CBSé's historia började redan 1978, då grundarna bestämde sig för att ta introducera en ny produkt på marknaden som kombinerade yerba mate med regionens läckra fjällörter. Detta resulterade i det första blandade yerba mate-teet i Argentina, vilket senare visade sig vara en stor framgång.

CBSé är känt för att producera smaksatt mate, vilket gör det särskilt lämpligt för nya matedrinkare. Oavsett om du gillar tropiska frukter, färska bär eller något helt annat, har vi en variant för dig på Matetea.se.

CBSé finns i 9 olika blandningar på Matetea.se.

 

Canarias yerba mate

Canarias yerba mate te

Canarias är ett brasilianskt yerba mate-märke som, konstigt nog, är mest populärt i Uruguay. Canarias är kända för sin rena och finmalda mate och kraftfulla smak. Denna produkt är 100% naturlig utan tillsatta konserveringsmedel eller andra kemikalier. Som ett resultat kan det förekomma små variationer i smaken beroende på när mate-plantan skördats. I allmänhet kan smaken av Canarias beskrivas som rökig, krämig och bitter.

Canarias är särskilt kända för det faktum att det finns mycket kompostdamm och nästan inga stjälkar i det, vilket bidrar till den starka smaken och den märkbara effekten. Inte alla tycker om dammet i mate, men för många erfarna mate-drinkare är det ett viktigt inslag.

Bladen från yerba mate-växten som används av Canarias kommer från delstaterna Santa Catarina, Paraná och Rio Grande Do Sul i Brasilien. Träden växer i lokala skogar, vilket är perfekt för utveckling av lövens egenskaper.

 

Summering

Det var alltså en översikt över de olika mate-producenterna som vi erbjuder på Matetea.se. Om du aldrig har testat mate förut förstår vi helt och hållet att det kan vara svårt att avgöra vilket som är rätt märke för dig. Att prata om stjälkar och damm i te är troligen nytt för dig, men jag ska även försöka ge dig några riktlinjer nedan:

 1. Föredrar du en mate med eller utan smak?
 2. Vill du mate utan stjälkar och damm (rena blad) eller föredrar du att inkludera stjälkar och damm på det mer traditionella sättet?
 3. Ska din mate vara mild och rund i smaken eller mer stark och bitter?
 4. Är det viktigt för dig att din mate är organisk och icke-rökt?

Matetea yerba mate är det rätta valet om du vill ha en mate som är 100% organisk, icke-rökt och som exklusivt består av yerba mate-plantans löv.

Vi erbjuder både en ren yerba mate-produkt utan smak (PURE) och fyra produkter med smak som blandar yerba mate med andra utsökta ingredienser, specifikt ENERGIZE (citron/guarana), RELAX (kanel/kamomill), LICORICE (lakrits/mynta) och SWEET (jordgubbar/hallon).

Om du vill testa traditionell argentinsk mate (utan smak), som består av löv, stjälkar och damm, är Taragui det rätta valet.

Om du vill testa traditionell argentinska mate (med smaker), som består av löv, stjälkar och damm, är CBSé det rätta valet.

Och om du vill testa den traditionella uruguayanska maten (tillverkad i Brasilien) som består av damm och fina löv (utan smak), är Canarias det rätta valet.

 

Tack för att du läst!

 

Grundare av Matetea, Mads

Mads / Grundare av Matetea