Yerba mate te - fotbollsstjärnornas hemlighet


Yerba mate och Fotboll. Neymar, Suarez, Messi.

Du kanske har sett Lionel Messi, Luis Suarez och Antoine Griezmann komma stoltserande med en stor kopp främmande dricka innan matchen. Med en stor brun/svart mugg med stålsugrör går de - och många andra - och smuttar på drycken som verkar vara magisk. Det handlar om det sydamerikanska mate-teet som har varit populärt vid dessa breddgrader i århundraden. Det har till och med blivit den nationella drycken i Argentina.

Eftersom fler och fler sydamerikanska fotbollsspelare har fått uppmärksamhet i de stora europeiska ligorna har yerba mate vunnit inpass i första La Liga, sedan Premier League och nu Allsvenskan. Men varför kommer det sig att fler och fler europeiska fotbollsspelare har tagit till sig mate och druckit det i så stor utsträckning?

 

Effekten av yerba mate

Precis som kaffe är yerba mate en koffein-rik dryck som kan bidra till ditt välbefinnande, precis som det också är bevisat att koffeinet kan hjälpa till att behålla ditt minne och hålla dig mentalt vaken. Det som gör att kaffe och yerba mate skiljer sig åt är i innehållet av vitaminer och mineraler där du i mate hittar B1 och B6-vitamin, samt mineralerna magnesium, järn och kalium. Dessa vitaminer och mineraler har ett antal effekter som fotbollsspelarna drar nytta av. Vitaminer (B1, B6) och magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning liksom vitamin B6 och järn bidrar till immunsystemets normala funktion. Om du vill läsa mer, följ länken här och få fem fantastiska fördelar med yerba mate.

 

Yerba mate te - Fotbollsstjärnornas hemlighet.

Rekommenderad användning

Om du vill ha maximal effekt av din mate-upplevelse är det viktigt att ditt intag och timing sker optimalt. Flera studier rekommenderar 3 milligram koffein per kilo kroppsvikt ungefär en timme före matchstart. I teet får du mellan 78-142 mg koffein per kopp, så det betyder att man ska dricka 2-3 koppar mate. Mate kan drickas under hela dygnet men passar bäst när du behöver bli uppfriskad. Det kan vara före match, före träning, på morgonen eller på eftermiddagen.

 

Det handlar inte bara om effekten

Det är inte bara på grund av innehållet som fotbollsspelare dricker mate utan också på grund av det sociala som följer med. I flera omklädningsrum har det blivit en tradition och en fast del av rutinen att spelarna njuter av sin mate medan de hittar krafterna.

Du har fått svaret på vad några av världens bästa fotbollsspelare dricker men vi lovar inte att det gör dig till den nya 10:an för F.C. Barcelona. Däremot garanterar vi att det gör din tid i omklädningsrummet lite roligare och att du kommer att älska känslan av mate.

Enjoy!