Ge din mate en välsmakande twist


Visste du att du lätt kan ge din mate en läcker och välsmakande twist så att den kommer att smaka precis som du vill ha den? Oavsett om du föredrar din mate varm eller kall så finns det oändliga möjligheter att anpassa din mate till årstiden och humöret! I den här artikeln kommer vi med tips och tricks!

Ge din mate en välsmakande twist

Vissa föredrar deras mate te helt ren, utan smak eller andra ingredienser - de uppskattar den naturliga bitterheten som kännetecknar yerba mate. Men det är också otroligt populärt, både i Sydamerika och i kalla Sverige, att lägga till olika ingredienser och smaker till yerba maten. Det är speciellt en hit bland yerba mate-”nybörjare” som bara ska vänja sig vid styrkan av teet.

Några av våra mest populära smaker, CBSé-produkterna, kombinerar yerba mate med olika naturliga smaker - men du kan absolut lägga till ytterligare ingredienser som matchar smaken.

Men vad kan vi rekommendera dig att använda som en extra twist? Det är bara fantasin som sätter gränser, men här får du våra personliga favoriter.

Den varma maten

Det finns många läckra ingredienser du kan lägga till den varma maten. Många av dem känner du nog till från ”vanligt” grönt te, svart te eller kaffe. Dessa ingredienser kan användas oavsett om du lagar mate på det traditionella sydamerikanska sättet, med en presskanna eller tefilter. De kan också kombineras kors och tvärs... Experimentera!

  • Honung, sötningsmedel eller sirap (t.ex. vanilj)

Honung, sötningsmedel och sirap är perfekta ingredienser för att tillsätta sötma till din mate. Det finns självklart hälsosammare alternativ till socker som smakar minst lika bra. Smaka av själv, vissa kan inte få nog av sötman medan för andra ska det bara en liten gnutta i.

  • Apelsin-, grapefrukt-, lime- eller citronsaft

Fruktsaften ger en läcker och fräsch twist. De syrliga frukterna matchar den naturliga yerba mate-smaken och tillsätter även extra C-vitamin. Perfekt för de kalla dagarna!

  • Pepparmyntsdroppar

En av våra absoluta favoritsmaker inom yerba mate är CBSé med mintsmak. Vi älskar den fräscha känslan som myntan ger. Därför har vi också gillat att använda pepparmintdroppar i vår mate, oavsett om det är den traditionella ”rena” maten eller några av de andra smakerna.

Den kalla maten

Yerba mate iste, som i Sydamerika betecknas som Tereré, är i vissa områden minst lika populärt som det varma mate-teet. Det finns många olika sätt att göra den på, som också varierar beroende på var du befinner dig. Vi har gjort några inlägg om hur vi föredrar vår mate iste.

Yerba mate iste med citron och sötningsmedel

I den här videoguiden visar vi dig steg för steg hur man gör yerba mate iste. Till detta iste tillsätter vi till citronsaft och lite sötningsmedel.

Yerba mate iste med läckra sommarfrukter

I den här artikeln får du ett recept på yerba mate iste med läckra sommarfrukter. I detta receptet använder vi en hel del frukter som jordgubb, apelsin, citron och andra blandade bär. Dessutom tillsätter vi också färsk juice. Detta recept ger verkligen en sommarkänsla, även under de kallaste dagarna!

Det var våra tips för att ge din mate en läcker och välsmakande twist. Vi kommer kontinuerligt att komma med nya recept, både för den kalla och varma maten. Vill du inte missa dem så anmäl dig till vårt nyhetsbrev nedan!

 

Tack för att du läste!

Grundare av Matetea, Kasper

Kasper / Grundare av Matetea