Yerba mate te vs matcha te: likheter och skillnader


Mate och matcha blandas ofta ihop eftersom namnen påminner om varandra, och det finns även en del likheter mellan de två populära tesorterna. Men om du frågar en stolt japan eller sydamerikan, då är de absolut inte samma sak! 

…och de har rätt! 

I den här artikeln ska jag försöka förklara vad mate och matcha egentligen är, såväl som de likheter och skillnader som finns mellan dessa teer, kulturen, näringsinnehållet, hur man förbereder dem, hur de smakar och vad de kostar.

 

Vad är yerba mate?

Yerba mate är en växt som du hittar på plantager i Sydamerika.

Yerba mate är en växt som du hittar på plantager i Sydamerika. Bladen från denna växt skördas, torskas, åldras och hackas i bitar innan de blir till mate så väl som mate-te. Tekniskt sätt är mate inte ett te. Det är en helt egen sorts dryck. Det är dock allmänt vedertaget att mate tillhör tekategorin på grund av de många likheterna.

Mate upptäcktes av Guarani-indianerna och när spanjorerna besökte Sydamerika på slutet av 1500-talet kunde de rapportera hem om en smakrik och förfriskande dryck. Mate har sedan dess blivit en av världens mest populära ”teer”. Det har till och med blivit Argentinas och Uruguays nationaldryck. Det som är speciellt med mate är att bladen hälls lösa ner i en calabash (kopp) och att teet sedan dricks genom en bombilla (ett sugrör med filter).

Om du vill lära dig mer om yerba mate och var det kommer ifrån rekommenderar jag följande artikel: vad är yerba mate? Och var kommer det från?

 

Vad är matcha?

Matcha te från Japan.

Matcha är ett grönt tepulver som har odlats i Japan sedan 1100-talet. Matcha är gjort av teplantan Camellia sinensis och uppfanns av en kinesisk Zen-munk.

Matcha-te tillhör familjen gröna teer som är det ”ursprungliga” teet. Teet är endast gjort av de bästa Tencha-bladen som ångas och mals till ett fint pulver som får den karaktäristiska starka, gröna färgen. Det allra bästa och mest utsökta matcha-teet kommer från Uji (Kyoto) i Japan.

 

Det är mer än bara te – dess kultur, historia och tradition

Matcha-te används i teceremonier i Japan, som associeras med Zen-buddhismens etik. Teet är även en vanligt del av den kända japanska teceremonin Cha No Yu. Denna ceremoni är en tyst stund som kombineras med avnjutning av te i syfte att hitta ett inre lugn. Matcha avnjuts även ofta under speciella evenemang, men det har samtidigt blivit allt vanligare att dricka matcha till vardags.

Där matcha främst dricks under speciella förhållanden konsumeras mate dagligen. Du hittar sällan en sydamerikan som inte har sina mate-redskap nära till hands. Den vikt som mate har för det sydamerikanska folket kan kanske bäst jämföras med vikten som kaffe har för européer. Även om mate är en vardagsdryck så finns tydliga ritualer kopplade till teet. Ett exempel på en sådan ritual är att folk ofta delar en och samma calabash (kopp) vid sociala tillställningar. Att dricka mate är även en symbol på övergången från barn till att vara vuxen.

 

Vad innehåller mate och matcha?

Det finns vissa likheter gällande näringsinnehåll mellan dessa två drycker. Yerba mate innehåller tiamin (vitamin B1), vitamin B6, kalium, magnesium, järn, zink och så mycket som 219-242 mg koffein per portion, medan matcha innehåller vitamin C, zink, kalium och cirka 75 mg koffein per portion.

Eftersom de liknar varandra till innehållet är de omedelbara effekterna även likartade. Tiamin (vitamin B1), vitamin B6, magnesium, zink och kalium, bland andra, lindrar trötthet och matthet, medan den höga koffeinhalten bidrar till alerthet och välmående.

 

Yerba mate te och matcha te innehåller

 

Om mate och matcha har samma effekt, vilken ska jag välja?

Även om skillnaderna är begränsade så är skillnaderna gällande smak, förberedelsemetod och känslan/upplevelsen du får stora. Låt oss ta en närmare titt: 

Matcha te från Japan

Det sägs att förberedelsen av matcha är minst lika viktig som upplevelsen att faktiskt njuta av det bryggda teet. Att förbereda och avnjuta matcha på traditionellt sätt involverar speciella verktyg, inklusive: en teskål (som kallas chawan), en bambuvisp (som kallas chasen), en bambusked (chashaku), en Matchasi, samt en termometer. Det kan vara lite utmanande att få till det perfekt bryggda teet, men det är definitivt en upplevelse du bör testa! På senare år har matchalatte blivit väldigt populärt – precis som en macchiato kan du tillföra mjölk. Matcha kan även användas till att baka och laga mat. Du kan göra matcha ostkaka, matcha smoothies och mycket mera på matcha. Endast fantasin sätter gränser för vad du kan använda matcha till!

Yerba mate bryggs traditionellt med två verktyg: kalebass (kopp) och bombilla (sugrör). Precis som när du förbereder matcha krävs lite träning för att få till det, men du får en väldigt autentisk upplevelse. Hos Matetea har vi gjort det enkelt att brygga mate genom att erbjuda de två nödvändiga verktygen, kalebass och bombilla, i en smart och praktisk design. Vi erbjuder även en fransk press som gör det enkelt att brygga större portioner mate för vänner och familj.

Om du överväger att påbörja ditt mate-äventyr och vill ha en autentisk upplevelse kan du köpa vår kalebass och bombilla här. Om du vill brygga större portioner till vänner och familj rekommenderar vi vår franska press, som du kan köpa här.

Vi har även gjort djupgående videoguider till hur du får till den perfekta koppen mate här: så brygger du yerba mate te med kalebass och bombilla.

Som sidnotis: båda dryckerna kan avnjutas varma eller kalla och du kan enkelt lägga till ingredienser för att ge dem exakt den twist du vill ha.

Spana in vår guide om hur du gör tereré (iste) här: så gör du yerba mate iste (Tereré) och våra rekommendationer för hur du får till mate med en smakrik twist här: ge din mate en välsmakande twist.

 

Smakar mate bättre än matcha och känner man skillnaden?

Mate och matcha är väldigt olika till smaken. Mateteas yerba mate smakar fräscht och har en mild doft med något bittra toner. Det är enkelt att konsumera i stora mängder eftersom det påminner om ett vanligt, smakrikt grönt te. Matcha har sitt eget spektrum av smaker – intensiva, fullbordade och med mer bittra nyanser. Matcha avnjuts ofta som en ritual och medvetet i mindre mängder. Mate och matcha har det gemensamt att upplevelsen är beroende av produktens kvalitet, kvantitet och hur förberedelserna går till.

Smaken av mate varierar från frisk och sur till rökig och jordig. Det sägs ofta att Matetea PURE (100% mate) smakar som högkvalitativt grönt te eller örtte. Mate-bladen kan vara ljusgröna eller brunaktiga – detta beror på hur länge bladen har fått åldras. Ju längre de åldras, desto mildare och mindre bitter blir smaken. 

Matacha, å andra sidan, är ett ljusgrönt pulver. Teet har en något örtaktig/gräsaktig eftersmak och liknar även den grönt te i smaken.

 

Pris: Mate-te eller matcha-te?

Mate är i allmänhet billigare än matcha, men båda är naturliga produkter som inte kan jämföras i pris. Mateteas yerba mate kostar cirka 30 DKK per 100 gram, medan matcha kostar 75 DKK per 100 gram. Det finns en väldigt stor skillnad på kvaliteten av både mate och matcha på marknaden, vilket är varför du bör välja med omsorg. Hos Matetea prroducerar vi mate av den högsta kvaliteten som uteslutande består av löv som är organiskt och hållbart odlade.

Mate och matcha är nischprodukter som du inte alltid hittar i matvarubutiker. Det är troligare att du hittar matcha än mate i butik, men du hittar alltid båda på nätet.

 

Slutsats

Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att navigera världen med mate och matcha, men förhoppningsvis har du lärt dig något av att läsa den här artikeln. Mate och matcha kommer från helt olika delar av världen, bryggs på olika sätt och smakar olika… så den största likheten måste ändå vara hur deras namn uttalas, vilket ibland kan vara förvirrande.

Jag rekommenderar att du testar båda tesorterna och hittar din favorit. Jag har helt klart hittat min ;)

 

Tack för att du läst!

Mads / Grundare av Matetea

Mads / Grundare av Matetea